Hypotheekrenteaftrek

Als huizenbezitter kunt u gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Dit houdt in dat u bij de jaarlijkse belastingaangifte de maandelijks betaalde hypotheekrente in mindering mag brengen op uw bruto inkomen. Zo betaalt u uiteindelijk minder inkomstenbelasting, hierin schuilt voor u het fiscale voordeel. Wanneer heeft u recht op hypotheekrenteaftrek? Hoe vraagt u het aan? En wat zijn de voorwaarden?

Jaarlijkse teruggave of een voorlopige aanslag?

De hypotheekrenteaftrek vraagt u terug in de jaarlijkse belastingaangifte. Na verwerking van deze aangifte krijgt u het belastingvoordeel in één keer uitgekeerd. U kunt er via de voorlopige aanslag ook voor kiezen om maandelijks uitbetaald te worden. De voorlopige aanslag kunt u zelf simpel en snel online aanvragen bij de Belastingdienst. Tenzij er iets wijzigt in uw persoonlijke situatie, loopt de voorlopige aanslag jaarlijks automatisch door.

Voorwaarden hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek toepassen mag niet altijd. Drie verschillende situaties waarbij hypotheekrenteaftrek wél toegepast kan worden:

  • u heeft vóór 1 januari 2013 een hypotheek of lening afgesloten en deze is daarna niet verhoogd: Dan heeft u recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. De termijn start op het moment van afsluiten van de hypotheek. Voor hypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten geldt een overgangsrecht. Hiermee kan de hypotheek kan in de huidige vorm blijven bestaan.
  • u had al een hypotheek, maar die is op of na 1 januari 2013 verhoogd: dan heeft u op de oorspronkelijke hypotheek recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. De termijn van 30 jaar start elke keer opnieuw voor het bedrag waarmee u de hypotheek verhoogt. Het deel van de hypotheek dat u verhoogd heeft, moet wel annuïtair of lineair afgelost te worden binnen looptijd.
  • u heeft op of na 1 januari 2013 voor het eerst een hypotheek afgesloten: Dan kunt u alleen met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek de hypotheekrente Is dit het geval dan heeft u recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek, omdat na 30 jaar de lening afgelost moet zijn. Deze termijn gaat direct in op het moment van hypotheek afsluiten.

Vrijblijvend

adviesgesprek?

 

Bij Finenzo bieden we onafhankelijk, deskundig financieel advies en bemiddelen we in hypotheken, verzekeringen, pensioenen en bankzaken.

Twee woningen in uw bezit

Als u (tijdelijk) meer dan één woning in uw bezit heeft, dan heeft u ruim drie jaar recht op hypotheekrenteaftrek voor beide panden. De voorwaarden hiervan zijn wel dat uw oude woning te koop staat en dat u al in uw nieuwe huis bent ingetrokken, of dat u gebruik maakt van de verhuisregeling. In dit geval woont u nog in uw oude huis, omdat de nieuwe woning nog in aanbouw is of omdat deze verbouwd gaat worden. Het nieuwe pand moet wel binnen maximaal drie jaar uw nieuwe onderkomen worden.

Hypotheekrenteaftrek en scheiding

Een scheiding met uw partner kan consequenties hebben voor uw recht op hypotheekrenteaftrek. Als u als gevolg van de scheiding verhuist, dan is de woning namelijk voor de aangifte inkomstenbelasting niet meer op te voeren als hoofdverblijf. U verliest daarmee het recht op hypotheekrenteaftrek. Dankzij de scheidingsregeling is de overgang niet abrupt, maar kan de vertrekkende partner nog twee jaar gebruik maken van de eigenwoningregeling. Hierdoor kunt u de financiële zaken op orde brengen en aanpassen aan de nieuwe situatie.

Veelgestelde vragen en antwoorden over Hypotheekadvies

Onze adviseurs krijgen dagelijks allerlei soorten vragen van onze klanten. De antwoorden op de vragen die onze adviseurs het meest te horen krijgen hebben we voor u op een rij gezet.

Dit zijn de onderwerpen:

Hypotheek extra aflossen met eigen vermogen of niet?Hypotheek aflossen of niet?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken

met een adviseur bij u in de buurt?

Bel ons

E-mail ons

Zoek een adviseur

Vestigingen

© 2024 Finenzo | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Website ontwikkeld door Sieronline